Radiostyrd bil

De flesta av oss har på något sätt kommit i kontakt med radiostyrda bilar, kanske har vi ägt en själv, kanske hade vi en kompis som ägde en och lät oss köra den. Hur som helst så är det en fascinerande känsla att styra en radiostyrd bil och få den att åka dit man vill. Det är en hobby som passar både barn och vuxna eftersom radiostyrda bilar finns i alla prisklasser. Det finns många olika modeller som man kan köra inomhus, utomhus, på bana eller terräng. Se våra köptips!

Hur fungerar en radiostyrd bil?

Den radiostyrda bilen fungerar genom att det finns en radiomottagare monterad i bilen som tar emot styrsignaler från den handhållna radiosändaren (den som styr bilen håller i denna). Signalerna går vidare från radiomottagaren i bilen till servoenheterna i bilen som utför önskade kommandon. En radiostyrd bil har som regel två servon, ett för att svänga på framhjulen (vänster och höger) och det andra för att köra framåt och bakåt. Bilarna kan vara två- eller fyrhjulsdrivna.

Elektrisk eller bränsledriven?

De flesta radiostyrda bilar använder elektriska motorer som drivs av batterier. De enklaste modellerna använder ofta vanliga AA-batterier medan de lite dyrare bilarna använder uppladdningsbara batterier (AA eller ack). Batterikapaciteten mäts i mAh och ju högre detta tal är desto längre tid räcker batteriet på varje laddning.

Det finns modeller med borstlös motor och dessa är som regel dyrare eftersom motorn är kraftfullare och kommer upp i högre toppfarter. Namnet syftar på motorns tekniska uppbyggnad men det som är värt att komma ihåg är att rc-bilar med dessa motorer är snabbare. Det finns modeller som kommer upp i över 100 km/h!

Bränsledrivna bilar använder metanol eller bensin som bränsle för att driva motorn. Oftast används små glödstiftsmotorer och vissa mer avancerade rc-bilar har även växellåda. I dessa fall krävs ett extra servo samt en sändare med 3 kanaler.

Olika skalor på rc-bilarna

En del har kanske uppmärksammat att radiostyrda bilar brukar ha siffror som 1:10 eller liknande i namnet. Det anger skalan (storleken på bilen). 1:10 utläses som "ett till tio" och betyder att modellbilen är 10 gånger mindre än motsvarande naturlig storlek. Bilarnas skala kan t.ex. användas för indelning i olika tävlingsklasser. Ju högre siffran är efter kolon:et desto mindre är bilen. Vanliga skalor på radiostyrda bilar är: 1:8, 1:10, 1:16 och 1:32. Se våra köptips!